ZAČINI

ZAČINI

Važnost začina

Svaka kultura ima svoje posebnosti, krenuvši od tradicionalnih sastojaka do tradicionalnih začina. Kod nas na mediteranu prevladavaju začini poput ružmarina, majčine dušice i origana, dok u se kontinentalnim krajevima najviše upotrebljavaju papar i razne vrste paprike, od slatke do dimljene. Začini su ono što daje dušu i posebnost svakoom jelu, te se njihovom pravilnom kombinacijom može postići prava harmonija okusa, koja pruža užitak za sva psjetila: vizualno, okusom i mirisom.

Što je još vrlo zanimljivo kod začina je beskrajna mogućnost eksperimentiranja, čime kuhanje postaje zabava i omogućuje nam da istražujemo svoje i tuđe ukuse te pronađemo onu savršenu kombinaciju. Ukoliko ste zaljubljenik u kuhanje, ili tek početnik, naša ponuda začina mogla bi vam biti zanimljiva.

Neke druge kulture, poput indijske i japanske kuhinje, koriste začine koji se tradicionalno ne upotrebljavaju u našim jelima, ali im mogu dodati "ono nešto". Japanci primjerice, većinu svojih začina baziraju na soji, koja je sama po sebi vrlo zdrava, a okusi koje pružaju ti začini ne možemo opisati jednom rječju. Najbolji način da saznate je upravo eksperimentiranje i isprobavanje!

Kako koristiti kineske i japanske začine?

Japanski i kineski začini poput umaka od soje ili tamarija savršeno se slažu uz slana jela od povrća, na bilokoji način, te im dodaju vlažnost i slanost. Neki čak i tvrde kako su oni najbolji začini za rižu i jela s rižom! Iako, to nas i ne čudi s obzirom na njihovo azijsko porijeklo.

Nadalje, indijski začini poput gomashio začina od sezama i soli čine dodavanje soli jelima suvišnim, a obogatiti će jela od povrća ili namaze poput humusa gorkastim okusom pravog, svježeg sezama. Osim soje, postoje i začini koji se rade direktno od riže, poput rižinog octa, koji svojim nježnim okusom dodaju željenu kiselost jelu, a bez onog neugodnog osjećaja u ustima kojeg konvencionalni ocat zna izazvati.

Svaki od začina u našem web shopu dodati će dašak azijske kuhinje u vaša jela, odlično se slagati s povrćem i žitaricama poput riže, ali i poslužiti kao savršena baza sa marinadu u kojoj možete namakati bilo što – meso, ribu ili (u vegetarijanskoj kuhinji) seitan i tofu. Mogućnosti su neograničene, stoga nemojte se ustručavati isprobavati. Kupovina jednog od ovih ekoloških proizvoda* dugoročno je ulaganje, zato što su potrebne vrlo male količine začina za obogaćivanje jela azijskom aromom i mirisom. Zvuči primamljivo, zar ne? Naručite već sada svoju vlastitu "Aziju u bočicama" i okušajte se u novim i zanimljivim receptima!

*eko, bio, biološki, organski su sinonimi te označuju proizvode čiju masu čini najmanje 95 % ekoloških sastojaka. Preostalih 5 % ostavlja se za slučaj onečišćenja iz atmosfere poput kiselih kiša ili pesticida donesenih vjetrom sa susjednog imanja i slično. Isključivo proizvodi koji udovoljavaju uvjetima ekološke proizvodnje, imaju na sebi oznaku EKO i predmet su strogog nadzora od strane ovlaštenih, neovisnih agencija.

LIMA

LIMA

umak od soje shoyu 250 ml

5,04 €
LIMA

LIMA

umak od soje tamari 250 ml

5,97 €
LIMA

LIMA

gomashio (začin od sezama i soli) 100 g

3,31 €
LIMA

LIMA

rižin začin (ocat) 250 ml

6,37 €
NEMA NA ZALIHI
LIMA

LIMA

ume su začin (ocat) 250 ml

4,51 €

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više