Namaz od bučinih sjemenki

18.10.2023.

Sastojci:

  • 120 ml maslinovog ulja
  • 8 oguljenih glavica češnjaka
  • 200 g zelenih (oguljenih) sjemenki bundeve
  • 100 g slanutka (ili graha) iz konzerve
  • 120 g nasjeckanog luka
  • Sok od 2 limuna
  • 2 žlice jabučnog soka
  • 40 g svježeg lista korijandera
  • 1 čajna žličica soli, po potrebi dodati još soli
  • 120 ml vode (prilagodite dok ne dobijete željenu teksturu)

Postupak:

  1. Stavite komadiće češnjaka u hladnu, suhu tavu i dodajte ulje. Pirjajte češnjak na niskoj temperaturi dok ne omekša, ali se ne smije zapeći, oko 10 minuta, redovito miješajući. Kada češnjak omekša, maknite tavu s vatre; pustite da se češnjak ohladi u ulju.
  2. Stavite sjemenke bundeve u hladnu, suhu tavu. Stavite vatru na srednju temperaturu. Miješajte sjemenke nekoliko dok postanu vruće i aromatične, ali ne smiju se zapeći. Maknite s vatre i premjestite ih u zasebnu zdjelu.
  3. Zagrijte ulje u tavi na jakoj vatri i dinstajte luk dok rubovi luka počnu tamniti i neki dijelovi se počnu lagano zapeći, 3 do 5 minuta. Dodajte jabučni sok, smanjite vatru na srednju i kuhajte dok tekućina gotovo skroz ne ispari i dobije konzistenciju sirupa, otprilike 5 minuta. Maknite s vatre.
  4. Stavite sjemenke bundeve, slanutak, listove korijandra, smjesu luka, omekšani češnjak i ulje, sok od limuna i sol u posudu multipraktika. Pokrijte i pulsirajte naizmjenično dok smjesa ne postane pasta, povremeno skidajući sjeckalicu sa strana špatulom. Ako je smjesa pretjerano gusta, dodajte nekoliko žlica jabučnog soka ili vode (jabučni sok će je učiniti slađom).
  5. Nastavite s procesiranjem dok smjesa ne postigne željenu konzistenciju. Premjestite u zdjelu. Pokrijte; stavite u hladnjak dok se ne ohladi, otprilike 2 sata. Kušajte i prilagodite začine i kiselost po potrebi dodatkom soli i/ili jabučnog octa.
Namaz će se odlično slagati uz kruh, krekere, kao namaz u hamburgeru, kremasti dodatak slanim jelima (kao što se npr. humus može dodati u jela s rižom)... Granica je samo vaša mašta. U slast!

Hladna juha od cikle

Hladna juha od cikle

Što je šaltibarščiai?
Riječ je o juhi koja se sastoji od kuhane cikle, kiselog mlijeka ili kefira, svježeg krastavca, kopra i začina. Poslužuje se hladna, često uz kuhani krumpir i tvrdo kuhano jaje. Ova juha ne samo da je prepuna vitamina i minerala, već je i prirodno lagana za proba
Veganski omlet

Veganski omlet

Iako riječ 'omlet' najčešće znači prisutnost jaja, veganska prehrana još jednom pokazuje kako možemo imati kvalitetan, ukusan i zasitan slani doručak - bez prisutnosti životinjskih proizvoda. Isprobajte ovu varijaciju omleta i zaljubiti ćete se u vegansku prehranu. Pripremite ga s nama!
Kruh bez glutena

Kruh bez glutena

Obilježite s nama Mjesec celijakije uz Bakin bezglutenski kruh. Ovaj se kruh ne raspada te je idealan za sendviče, tosteve ili kao prilog vašoj košari za piknik.

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI


  • Brza dostava u roku
    24h

  • Mogućnost povrata
    unutar 30 dana

  • Besplatna dostava za
    narudžbe iznad 30 €

  • Plaćanje karticama, online
    bankarstvom i pouzećem

  • Sigurna kupnja
    uporabom SSL enkripcije

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više