Veganski Nussecken s tamnom čokoladom

24.2.2023.

Za bazu:
  • 125 g integralnog brašna
  • 125 g običnog brašna 
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g kokosovog (ili nekog drugog) šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 110 g margarina
  • 3 - 4 žlice ledene vode

Za smjesu orašastih plodova:
  • 50 g indijskih oraščića
  • 50 g pekan oraha
  • 50 g cijelih lješnjaka
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 85 g kokosovog (ili nekog drugog) šećera
  • 110 g margarina
  • 3 žlice vode 
  • 3 žlice džema od marelica

Za glazuru:

Postupak:
  1.  Podloga - u zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, šećer i vanilin šećer. Kukama za tijesto ručnog miksera ili kuhače umiješajte hladan margarin u smjesu od brašna dok tijesto ne postane mrvičasto. Zatim dodajte ledenu vodu i promiješajte. Rukama mijesite dok ne dobijete jednolično tijesto. Oblikujte kuglu, pokrijte i ohladite najmanje 30 minuta.
  2.  Smjesa orašastih plodova - U međuvremenu nasjeckajte indijske oraščiće, pekan orahe i lješnjake. U loncu na srednjoj vatri otopite margarin sa šećerom i vodom. Umiješajte sve nasjeckane i mljevene orahe i kratko pirjajte dok ne nastane ljepljiva smjesa. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
  3.  Zagrijte pećnicu na 160 °C gornji/donji grijač i namastite lim. Tijesto malo razvaljajte i ravnomjerno utisnite u kalup da napravite podlogu. Izbockajte nekoliko puta vilicom i ravnomjerno premažite džemom. Sada rasporedite smjesu orašastih plodova po vrhu. Ravnomjerno rasporedite žlicom ili lopaticom, lagano pritiskajući, tako da površina bude glatka. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta dok ne porumene pa ostavite da se ohladi.
  4.  Izvadite tijesto iz kalupa. Prvo izrezati na kvadrate. Zatim ih dijagonalno prepolovite i oblikujte 18 trokuta.
  5. Glazura - Nasjeckajte čokoladu. Otopite oko 2/3 u vodenoj kupki. Pažljivo izvadite iz vode (ne smije voda ni para ući u čokoladu), umiješajte preostalu čokoladu i pustite da se i ona otopi.
  6. Zatim "Nussecken" s dva ugla umočite u čokoladu i ostavite da se stegne na rešetki za torte. Kako biste lakše i ravnomjernije glazirali tijesto, čokoladnu smjesu premjestite u malu, dosta visoku posudu, npr. prethodno zagrijanu šalicu za espresso.

Mini tart od vanilije

Mini tart od vanilije

Vanilija i jagode božanstvena su kombinacija, a posebno su slatke kada se nalaze u ovakvim mini torticama veličine zalogaja. Pripremite ih s nama!
Pina colada smoothie

Pina colada smoothie

Posjetite tropski raj na djelić sekunde, uz naš kremasti i zdravi pina colada smoothie!
Mini cheesecake bez pečenja

Mini cheesecake bez pečenja

Donosimo recept za zdraviju i jednostavniju verziju cheesecake-a, s jednim tajnim sastojkom koji ga podiže na novu razinu. Jer, kome se po ovakvim vrućinama da paliti pećnicu?

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više