Veganska torta sa šljivama

9.9.2024.

Sastojci:
  • 180 g višenamjenskog brašna
  • 1½ žličica praška za pecivo
  • ½ žličice cimeta
  • ½ žličice soli
  • 113 g veganskog maslaca, omekšalog (ili kokosovog ulja)
  • 150 g muskovado šećera (plus još malo za posipanje)
  • 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki + 6 žlica vode (zamjena za 2 jaja)
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 120 ml sojinog mlijeka, sobne temperature
  • 450 g šljiva (oko 4 do 6 šljiva), očišćenih od koštica i narezanih na četvrtine

Postupak:
  1. Pripremite lanena "jaja": U maloj zdjeli pomiješajte mljevene lanene sjemenke s vodom i ostavite da stoji oko 5-10 minuta dok ne postane gelasto.
  2. Zagrijte pećnicu na 180°C. Lagano namastite kalup za tortu promjera 23 cm sprejem za pečenje ili obložite dno papirom za pečenje. Možete koristiti i kvadratni kalup.
  3. U srednje velikoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.
  4. U velikoj posudi za miješanje ili posudi samostojećeg miksera, tucite veganski maslac i šećer na srednjoj brzini dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta, oko 3 minute. Dodajte lanena "jaja" i vaniliju te dobro izmiješajte. 
  5. Na niskoj brzini, postupno dodajte mješavinu brašna u tri dijela, naizmjenično s biljnim mlijekom između svakog dodavanja brašna. Ponovno sastružite stijenke posude i sve dobro promiješajte.
  6. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup i zagladite površinu špatulom. Posložite šnite šljiva na tijesto s korom prema gore. Po želji, obilno pospite dodatnim šećerom.
  7. Pecite 55 minuta ili dok vrh ne postane zlatno-smeđi, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta. Nožem prođite uz rub kalupa prije nego što otpustite oprugu i uklonite vanjski prsten. Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije nego ga prebacite na tanjur za posluživanje ili narežete.
U slast! 

Hladna juha od cikle

Hladna juha od cikle

Što je šaltibarščiai?
Riječ je o juhi koja se sastoji od kuhane cikle, kiselog mlijeka ili kefira, svježeg krastavca, kopra i začina. Poslužuje se hladna, često uz kuhani krumpir i tvrdo kuhano jaje. Ova juha ne samo da je prepuna vitamina i minerala, već je i prirodno lagana za proba
Veganski omlet

Veganski omlet

Iako riječ 'omlet' najčešće znači prisutnost jaja, veganska prehrana još jednom pokazuje kako možemo imati kvalitetan, ukusan i zasitan slani doručak - bez prisutnosti životinjskih proizvoda. Isprobajte ovu varijaciju omleta i zaljubiti ćete se u vegansku prehranu. Pripremite ga s nama!
Kruh bez glutena

Kruh bez glutena

Obilježite s nama Mjesec celijakije uz Bakin bezglutenski kruh. Ovaj se kruh ne raspada te je idealan za sendviče, tosteve ili kao prilog vašoj košari za piknik.

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI


  • Brza dostava u roku
    24h

  • Mogućnost povrata
    unutar 30 dana

  • Besplatna dostava za
    narudžbe iznad 30 €

  • Plaćanje karticama, online
    bankarstvom i pouzećem

  • Sigurna kupnja
    uporabom SSL enkripcije

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više