Polpetice od kvinoje

6.11.2024.

Sastojci:
  • 200 g suhe kvinoje
  • 400 ml povrtnog temeljca
  • 1 velika mrkva, sitno naribana
  • ½ vezice peršina, sitno sjeckanog
  • 1 luk, sitno sjeckan
  • 4 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1,5 žličica curry praha 
  • ½ žličice soli ili po ukusu
  • ½ žličice papra ili po ukusu
  • 50 g brzih zobenih pahuljica ili krušnih mrvica
  • 1 žlica krumpirovog škroba, kukuruznog škroba ili rižinog škroba (opcionalno)
  • 2 žličice suncokretovog ulja + još za prženje polpetica
Za posluživanje
  • sezamove sjemenke

Postupak:
  1. Prvo dobro isperite kvinoju u sitnom cjedilu. Zatim je ocijedite i dodajte u lonac s povrtnim temeljcem.
  2. Zakuhajte i kuhajte na laganoj vatri prema uputama na pakiranju, otprilike 15-20 minuta.
  3. U međuvremenu, sitno naribajte mrkvu i sitno nasjeckajte peršun, luk i češnjak.
  4. Zagrijte otprilike 2 žličice ulja u maloj tavi i dinstajte luk 2-3 minute dok ne postane proziran. Zatim dodajte češnjak i dinstajte još minutu.
  5. U zdjelu dodajte kuhanu kvinoju, mrkvu, peršin, dinstani luk i češnjak, curry prah, sol i papar te sve dobro promiješajte.
  6. Zatim pospite zobene pahuljice i krumpirov škrob po vrhu i ponovno promiješajte dok se sve ne sjedini.
  7. Probajte i po potrebi prilagodite začine. Ostavite sa strane najmanje 10 minuta (ili preko noći u hladnjaku).
  8. Lagano navlažite ruke i oblikujte smjesu u otprilike 16 polpeti, svaka teška oko 50-55 g.
  9. Zagrijte otprilike 2 žlice ulja u tiganju s neprijanjajućim dnom i pržite polpete s obje strane dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave (pržite ih neprekidno nekoliko minuta dok donja strana ne postane zlatno smeđa prije nego ih preokrenete kako se ne bi raspale).
  10. U međuvremenu, sve sastojke za umak od začinskog bilja izmiksajte do kremaste konzistencije.
  11. Po želji pospite polpete sezamovim sjemenkama i poslužite s umakom od začinskog bilja.
Također su ukusne kao prilog uz salatu ili u Buddha Bowlu, ili ih poslužite kao burger, u tortiljama ili flatbreadu. Uživajte!

Ekleri s bijelom čokoladom

Ekleri s bijelom čokoladom

Ekleri su još jedan francuski klasik koji nikad ne izlazi iz mode, a sada dolaze u još boljoj verziji! Ovi hrskavi, kremasti štapići od choux tijesta oduševit će svakog ljubitelja slastica. 
Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Danas otkrivamo nov način pripreme neodoljivo kremaste i ukusne panna cotte: koristimo liofilizirane jagode. Pripremite ju s nama!
Proljetna torta od mrkve

Proljetna torta od mrkve

Je li itko ikada uspio odbiti komad ove slasne torte? Unatoč svom glavnom sastojku - mrkvi, ova je torta osvojila srca mnogih diljem svijeta, ponajviše zbog svoje sočnosti i bogatstva okusa. U originalnom se receptu koristi običan šećer, koji smo mi zamijenili smeđim (ali možete koristit

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više