Patlidžan parmigiana

18.9.2024.

Sastojci:
  • 2 velika patlidžana (oko 700 g)
  • 700 g pasirane rajčice (passata) s komadićima
  • 1 veći bijeli luk
  • Mala vezica svježeg bosiljka
  • 250 g mozzarelle, naribane
  • 70 g svježe naribanog parmezana
  • 125 ml maslinovog ulja za prženje
  • ½ žlice maslinovog ulja za salsu
  • Brašno za posipanje
  • Začini: sol, papar, nasjeckani svježi češnjak

Postupak:
  1. Priprema patlidžana: Patlidžane narežite na tanke ploške i stavite ih u cjedilo. Lagano ih posolite i ostavite da odstoje barem 1 sat kako bi se ocijedila višak vode, što olakšava prženje, ali i uklonilo malo gorčine.
  2. Priprema umaka od rajčice: U međuvremenu, pripremite jednostavan umak od rajčice. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga u tavi s maslinovim uljem dok ne postane proziran i mekan, ali ne smeđi. Dodajte pasiranu rajčicu i malu vezicu bosiljka, rukama iskidanog na komadiće. Dodajte prstohvat soli i papra, promiješajte i pustite da lagano krčka 10-15 minuta. Umiješajte češnjak i stavite sa strane.
  3. Priprema patlidžana za pečenje: Ploške patlidžana isperite pod hladnom vodom, a zatim ih osušite kuhinjskom krpom ili papirnatim ručnikom. Lagano ih pospite brašnom, otresajući višak, pa ih pržite u maslinovom ulju nekoliko sekundi sa svake strane. Ocijedite ih na papirnatom ručniku kako biste uklonili višak ulja.
  4. Slaganje i pečenje: Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite ovalni ili pravokutni kalup za pečenje veličine otprilike 28×20 cm. Na dno posude stavite malo umaka od rajčice i ravnomjerno ga rasporedite kako se patlidžani ne bi zalijepili.
  5. Dodajte jedan sloj patlidžana, pospite ga parmezanom, naribanom mozzarellom, malo papra i nekoliko žlica umaka od rajčice. Ponovite postupak dok ne složite sve slojeve, ostavljajući dovoljno umaka za posljednji sloj.
  6. Za zadnji sloj, prelijte preostali umak od rajčice, a zatim pospite parmezanom i mozzarellom. Lagano prekrijte folijom i pecite 20 minuta. Nakon toga uklonite foliju i pecite još 20 minuta dok vrh ne postane zlatno-smeđ i mjehuričast.
  7. Ostavite da odmori 15-ak minuta prije posluživanja.
U slast!

Ekleri s bijelom čokoladom

Ekleri s bijelom čokoladom

Ekleri su još jedan francuski klasik koji nikad ne izlazi iz mode, a sada dolaze u još boljoj verziji! Ovi hrskavi, kremasti štapići od choux tijesta oduševit će svakog ljubitelja slastica. 
Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Danas otkrivamo nov način pripreme neodoljivo kremaste i ukusne panna cotte: koristimo liofilizirane jagode. Pripremite ju s nama!
Proljetna torta od mrkve

Proljetna torta od mrkve

Je li itko ikada uspio odbiti komad ove slasne torte? Unatoč svom glavnom sastojku - mrkvi, ova je torta osvojila srca mnogih diljem svijeta, ponajviše zbog svoje sočnosti i bogatstva okusa. U originalnom se receptu koristi običan šećer, koji smo mi zamijenili smeđim (ali možete koristit

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više