Panzanella

14.8.2024.

Sastojci:
  • 1 kg zrelih rajčica, narezane na komadiće veličine zalogaja
  • 1 čajna žličica (4 g) soli, plus još za začinjavanje 
  • 340 g kruha po odabiru (preporučamo kruh od kiselog tijesta, ciabattu ili čak i focacciu), narezane na kockice od 4 cm (oko 6 šalica kockica kruha)
  • 150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 mala ljutika, sitno nasjeckana
  • 2 srednja češnja češnjaka, sitno nasjeckana 
  • 1/2 čajne žličice senfa dobre kvalitete
  • 2 žlice vinskog octa
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Šaka svježih listova bosiljka, grubo nasjeckanih

Postupak:
  1. Narezane rajčice stavite u cjedilo postavljeno iznad zdjele i posolite. Promiješajte da se sol ravnomjerno rasporedi. Ostavite na sobnoj temperaturi barem 15 min da se rajčice ocijede, povremeno promiješajte. 
  2. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 200°C i postavite rešetku u srednji položaj. U velikoj zdjeli pomiješajte kockice kruha s 2 žlice (30 ml) maslinovog ulja. Premjestite na lim za pečenje. Pecite oko 10 minuta, dok ne postanu hrskave, ali ne i smeđe. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.
  3. Izvadite cjedilo s rajčicama iz zdjele sa sokom od rajčica. Stavite cjedilo s rajčicama u sudoper. U zdjelu sa sokom dodajte ljutiku, češnjak, senf i ocat. Neprestano miješajući pjenjačom, polako dodajte preostalu količinu (120 ml) maslinovog ulja. Preljev posolite i popaprite prema vlastitom ukusu.
  4. U velikoj zdjeli pomiješajte tostirani kruh, rajčice i preljev. Dodajte listove bosiljka. Sve dobro promiješajte da se sjedini i začinite soli i paprom. Ostavite da odstoji 30 minuta prije posluživanja, povremeno miješajući dok kruh ne upije preljev.
  5. Ukoliko želite, poslužite uz Burrata mozzarellu.

Dobar tek!


Ekleri s bijelom čokoladom

Ekleri s bijelom čokoladom

Ekleri su još jedan francuski klasik koji nikad ne izlazi iz mode, a sada dolaze u još boljoj verziji! Ovi hrskavi, kremasti štapići od choux tijesta oduševit će svakog ljubitelja slastica. 
Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Danas otkrivamo nov način pripreme neodoljivo kremaste i ukusne panna cotte: koristimo liofilizirane jagode. Pripremite ju s nama!
Proljetna torta od mrkve

Proljetna torta od mrkve

Je li itko ikada uspio odbiti komad ove slasne torte? Unatoč svom glavnom sastojku - mrkvi, ova je torta osvojila srca mnogih diljem svijeta, ponajviše zbog svoje sočnosti i bogatstva okusa. U originalnom se receptu koristi običan šećer, koji smo mi zamijenili smeđim (ali možete koristit

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više