Kolač od mrkve

25.6.2024.

Sastojci:
  • 260 g nasjeckanih oraha (130 g za tijesto, 130 g za ukrašavanje; orasi su opcionalni)
  • 300 g smeđeg muskovado šećera
  • 4 žlice agavinog sirupa
  • 240 ml biljnog ulja (suncokretovog ili maslinovog)
  • 4 velika jaja
  • 130 g nezaslađenog pirea od jabuka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 320 g glatkog brašna (prosijanog)
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1 i 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 260 g naribane mrkve (oko 4 velike mrkve)

Postupak:
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za pečenje premazujući ga maslacem i posipavajući brašnom ili ga obložite papirom za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte 130 g nasjeckanih oraha, smeđi šećer, agavin sirup i ulje. Dobro izmiješajte.
  3. Dodajte jaja, pire od jabuka i ekstrakt vanilije te miješajte dok smjesa ne postane homogena.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine.
  5. Suhe sastojke polako dodajte u smjesu s jajima, miješajući dok se sve ne sjedini.
  6. Na kraju dodajte naribanu mrkvu i lagano umiješajte.
  7. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-45 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
  9. Ohladite kolač u kalupu 10 minuta, a zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.
  10. Po želji, ukrasite preostalim nasjeckanim orasima prije posluživanja.

Ekleri s bijelom čokoladom

Ekleri s bijelom čokoladom

Ekleri su još jedan francuski klasik koji nikad ne izlazi iz mode, a sada dolaze u još boljoj verziji! Ovi hrskavi, kremasti štapići od choux tijesta oduševit će svakog ljubitelja slastica. 
Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Danas otkrivamo nov način pripreme neodoljivo kremaste i ukusne panna cotte: koristimo liofilizirane jagode. Pripremite ju s nama!
Proljetna torta od mrkve

Proljetna torta od mrkve

Je li itko ikada uspio odbiti komad ove slasne torte? Unatoč svom glavnom sastojku - mrkvi, ova je torta osvojila srca mnogih diljem svijeta, ponajviše zbog svoje sočnosti i bogatstva okusa. U originalnom se receptu koristi običan šećer, koji smo mi zamijenili smeđim (ali možete koristit

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više