Sastojci za cca. 30 keksa:
Za prhko tijesto:
• 250 g pšeničnog brašna
• 125 g maslaca
• 50 g šećera u prahu
• 1 prstohvat soli
• 1 bjelanjak
• 1 žumanjak
• Jestivo cvijeće po izboru
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160 °C pećnicu na vrući zrak ili 180 °C gornja, donja toplina.
2. Izmrvite brašno, maslac, šećer i sol između vrhova prstiju, brzo umiješajte žumanjak i mlijeko i umijesite glatko tijesto. (Ako je tijesto presuho, možete dodati još 1-2 žlice hladne vode ili mlijeka).
3. Zamotajte prhko tijesto u krpu i ohladite sat vremena.
4. Zatim tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na oko 3-4 mm debljine, izrežite cvjetnim kalupima za kekse i stavite oblike na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
5. Polovicu izrezanih cvjetnih keksa lagano premažite bjelanjkom, na vrh stavite jestivo cvijeće i ponovno premažite bjelanjkom. Drugu polovicu keksa ostavite neobrađenom.
6. Kekse pecite u zagrijanoj pećnici na srednjoj polici pećnice 8-12 minuta, ovisno o veličini, dok ne porumene i ostavite da se ohlade.
7. Sada neukrašene polovice premažite žličicom Darbo džema i sastavite s polovicama cvjetnog keksa.
U slast!
Izvor:
https://www.darbo.at/en/delicious-recipes/recipe/flower-tea-biscuits-with-jam