Focaccia s medom i šparogama

8.5.2025.

Sastojci:
Za tijesto s kvascem:
  • ½ kockice svježeg kvasca
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 250 ml mlake vode
  • 2 žlice Darbo planinskog meda
  • 1½ žličice soli
  • Oko 450 – 500 g pšeničnog brašna (najbolje je koristiti 450 g, ali ako je tijesto ljepljivo, dodajte malo više brašna, ali ukupno ne više od 500 g)

Za nadjev:
  • Malo maslinovog ulja
  • Nekoliko prstohvata soli, po želji i grubo mljevene morske soli
  • 100 g gorgonzole (alternativno, po ukusu možete koristiti i druge vrste sira, poput fete ili mozzarelle)
  • 5 – 8 stabljika zelenih šparoga
  • Oko 12 cherry rajčica
  • 1 crveni luk
  • Papar
  • Malo Darbo planinskog meda
Postupak:
  1. Za dizano tijesto pomiješajte kvasac s vodom, maslinovim uljem, soli i medom te ostavite smjesu da odstoji oko 10 minuta.
  2. Zatim dodajte brašno u predtijesto i zamijesite. Počnite s 450 g brašna; ako je tijesto i dalje ljepljivo, dodajte po jednu žlicu dodatnog brašna i umijesite dok se tijesto više ne lijepi za ruke. Ukupno nemojte koristiti više od 500 g brašna. Tijesto dobro izradite i ostavite ga na toplome da se diže oko sat vremena.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 °C s ventilatorom (ili 220 °C gornje/donje grijanje).
  4. Kad se tijesto udvostruči, ponovno ga lagano premijesite i oblikujte u kuglu. Zatim kuglu razvaljajte u ovalni oblik i ostavite tako oblikovani fladen još desetak minuta na limu za pečenje obloženom papirom za pečenje ili u grill tavi da ponovno naraste.
  5. Prstima utisnite male udubine u tijesto. Pokapajte s malo maslinovog ulja i po želji pospite solju.
  6. Šparoge i rajčice prerežite po dužini na polovice, rasporedite po tijestu i lagano pritisnite. Crveni luk narežite na kolutiće i također rasporedite po vrhu. (Tko želi, može biti kreativan i složiti uzorke ili slike s dodatnim povrćem poput paprike, gljiva ili maslina.) Na kraju začinite po želji s malo papra.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20–25 minuta. (Alternativno, focaccia se može pripremiti i na roštilju u grill tavi.)
  8. Prije posluživanja pokapajte s malo meda i uživajte dok je još svježe pečena!

 Čokoladni sladoled na štapiću

Čokoladni sladoled na štapiću

Jeste li znali da se u srpnju obilježava svjetski dan čokolade? Mi smo to odlučili proslaviti uz zdravi čokoladni sladoled domaće izrade, za kojega smo koristili samo najbolju ekološku čokoladu.
Domaći sladoled od ananasa

Domaći sladoled od ananasa

Proslavite početak ljeta na plaži i uz ovaj zdravi domaći sladoled, koji ne sadrži umjetne šećere niti ikakve štetne sastojke. Prva ljetna subota ne zaslužuje ništa manje nego da se proslavi, zar ne? 
Hladna juha od cikle

Hladna juha od cikle

Što je šaltibarščiai?
Riječ je o juhi koja se sastoji od kuhane cikle, kiselog mlijeka ili kefira, svježeg krastavca, kopra i začina. Poslužuje se hladna, često uz kuhani krumpir i tvrdo kuhano jaje. Ova juha ne samo da je prepuna vitamina i minerala, već je i prirodno lagana za proba

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI


  • Brza dostava u roku
    24h

  • Mogućnost povrata
    unutar 30 dana

  • Besplatna dostava za
    narudžbe iznad 30 €

  • Plaćanje karticama, online
    bankarstvom i pouzećem

  • Sigurna kupnja
    uporabom SSL enkripcije

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više