Focaccia s medom i šparogama

8.5.2025.

Sastojci:
Za tijesto s kvascem:
  • ½ kockice svježeg kvasca
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 250 ml mlake vode
  • 2 žlice Darbo planinskog meda
  • 1½ žličice soli
  • Oko 450 – 500 g pšeničnog brašna (najbolje je koristiti 450 g, ali ako je tijesto ljepljivo, dodajte malo više brašna, ali ukupno ne više od 500 g)

Za nadjev:
  • Malo maslinovog ulja
  • Nekoliko prstohvata soli, po želji i grubo mljevene morske soli
  • 100 g gorgonzole (alternativno, po ukusu možete koristiti i druge vrste sira, poput fete ili mozzarelle)
  • 5 – 8 stabljika zelenih šparoga
  • Oko 12 cherry rajčica
  • 1 crveni luk
  • Papar
  • Malo Darbo planinskog meda
Postupak:
  1. Za dizano tijesto pomiješajte kvasac s vodom, maslinovim uljem, soli i medom te ostavite smjesu da odstoji oko 10 minuta.
  2. Zatim dodajte brašno u predtijesto i zamijesite. Počnite s 450 g brašna; ako je tijesto i dalje ljepljivo, dodajte po jednu žlicu dodatnog brašna i umijesite dok se tijesto više ne lijepi za ruke. Ukupno nemojte koristiti više od 500 g brašna. Tijesto dobro izradite i ostavite ga na toplome da se diže oko sat vremena.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 °C s ventilatorom (ili 220 °C gornje/donje grijanje).
  4. Kad se tijesto udvostruči, ponovno ga lagano premijesite i oblikujte u kuglu. Zatim kuglu razvaljajte u ovalni oblik i ostavite tako oblikovani fladen još desetak minuta na limu za pečenje obloženom papirom za pečenje ili u grill tavi da ponovno naraste.
  5. Prstima utisnite male udubine u tijesto. Pokapajte s malo maslinovog ulja i po želji pospite solju.
  6. Šparoge i rajčice prerežite po dužini na polovice, rasporedite po tijestu i lagano pritisnite. Crveni luk narežite na kolutiće i također rasporedite po vrhu. (Tko želi, može biti kreativan i složiti uzorke ili slike s dodatnim povrćem poput paprike, gljiva ili maslina.) Na kraju začinite po želji s malo papra.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20–25 minuta. (Alternativno, focaccia se može pripremiti i na roštilju u grill tavi.)
  8. Prije posluživanja pokapajte s malo meda i uživajte dok je još svježe pečena!

Domaći proljetni linceri

Domaći proljetni linceri

Tko kaže da su linceri rezervirani samo za blagdane?
Ekleri s bijelom čokoladom

Ekleri s bijelom čokoladom

Ekleri su još jedan francuski klasik koji nikad ne izlazi iz mode, a sada dolaze u još boljoj verziji! Ovi hrskavi, kremasti štapići od choux tijesta oduševit će svakog ljubitelja slastica. 
Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Danas otkrivamo nov način pripreme neodoljivo kremaste i ukusne panna cotte: koristimo liofilizirane jagode. Pripremite ju s nama!

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više