Kurkuma je zapadnom svijetu poznata prvenstveno kao začin karakteristične žute boje, iako ima mnogo iznimnih aktivnih sastojaka. Međutim, u indijskoj tradicionalnoj medicini koristi se tisućama godina kao neophodna komponenta za poboljšanje mnogih zdravstvenih stanja. Zato je smisleno nazivaju zlatnom božicom i svetom hranom. Glavni sastojak kurkume je kurkumin s iznimnim protuupalnim i antibakterijskim učinkom.
Kurkuma je biljka porijeklom iz tropskih šuma jugoistočne Azije. Poznato je najmanje 65 vrsta. Trajnica nalik trsci naraste do jednog metra visine. Ima izuzetno velike listove i lijepe cvjetove. Njegov prah žute boje, cijenjen u azijskoj kuhinji i tradicionalnoj medicini azijskih zemalja, dobiva se iz kurkuminih zadebljanih korijena/rizoma. Zbog svog tropskog porijekla kurkuma se kao ukrasna biljka može uzgajati samo kao sobna biljka. Izvor začina kurkume, koju odlikuje ljekoviti kurkumin, je vrsta Curcuma longa. Kurkuma kao začin dolazi s Dalekog istoka. Prvi zapisi o njegovoj upotrebi i ljekovitim svojstvima sežu u povijest, prije 4000 godina, kada se ayurvedska medicina počela razvijati. Zapadni svijet poznaje ga uglavnom kao indijski egzotični začin, koji se uglavnom miješa s mješavinom začina - curryjem. Tek je u 20. stoljeću njegova primjena u zapadnom svijetu pokrenula niz studija koje su potvrdile njegove blagotvorne učinke na zdravlje.
Protuupalno djelovanje.
Za otpornost.
Za fleksibilne zglobove.
Preporuka
Preporučujemo da ga uzimate kao dodatak prehrani za odrasle, 1 - 3 kapsule dnevno, uz obrok.
Upozorenje
Preporučena dnevna količina ne smije se prekoračiti.
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite
ovdje.Slažem se